Tessa lacht, dus ze is wakker!

Ik hoorde vanochtend ineens uit de babyfoon van Tessa: ‘Mama, ik ben wakker, ik ben aan het lachen!’ En inderdaad, een ietwat ‘gemaakt’ lachje klonk er. Heel schattig. Het is een leuke manier om te merken dat je jongste wakker is! 

Toen ik naar haar toeging, zei ze eerst ‘nee!’ want ze wil niet meteen uit bed gevist worden. Éven wennen aan het wakker zijn is altijd op zijn plaats bij Tessa. Soms heeft ze een enorm ochtendhumeur… en tja, daar heb ík vroeger nooit last van gehad, dus ik weet wel van wie ze dat heeft 😉 … (oma of opa, of die tante natuurlijk, of een ander ver familielid :P)

‘Lekker boterhammetjes eten’ zei ze vervolgens en op de vraag wat ze er dan op wilde: ‘Nee, niet hagelslag! Pindakaas!’ Ze houdt, net als Emma, van pindakaas. Noa is er zeker niet dol op (hoewel zij wel weer heel erg van saté houdt) maar Emma kan het ook wel waarderen. Aangezien Julia een keer in het ziekenhuis is beland na een aanvaring met pindasoep, is zij er niet dol op, maar dat kan iedereen begrijpen. Echt allergisch is ze misschien niet eens meer, dat weten we niet zeker, maar misschien moeten we het eens gaan uitproberen….

Tessa heeft een wisselend humeur. Zoals alle peuters denk ik, maar bij haar kan het wel héél wisselvallig zijn. Als je een onschuldige vraag stelt: ‘Kom je uit bed Tessa?’ kun je een positief antwoord krijgen, maar ook ‘Neee!!!!! NEEE!!!!!!!’ en het daarop volgend geblèr. 

Bij het tandenpoetsen had ik een trucje verzonnen om haar bezig te houden (1 = een appel, 2 = 2 peren, etc.) en dat werkte voor een week / hoogstens twee weken, maar toen was ze het zat. En nu begint ze zodra je zegt: ‘we gaan tandenpoetsen’ te krijsen als een speenvarkentje. Geen magere, want ze is een heerlijk mollig meiske. Iemand nog creatieve tips??! 😉 de houdgreep is niet heel creatief, maar wel het enige wat werkt momenteel. Tja, als erfenis rotte tanden meegeven vind ik ook zo zielig. “Ja maar, je wilde niet tandenpoetsen toen je een peuter was!” daar kun je niet echt mee aankomen. 

Voorbereiden helpt ook niet, vijf minuten van tevoren zeggen, zeggen dat ze daarna een boekje mag, wat dan ook, want dat tandenpoetsen (wat ze een jaar lang heel braaf zonder een kik te geven heeft gedaan) is blijkbaar wel héél vervelend. 

En op andere momenten is ze zó lief dat je geen kind aan haar hebt. Ik kan haar rustig meenemen op ‘visite’ bij iemand om koffie te drinken, en er kan rustig iemand komen koffiedrinken, want dan gaat ze haar eigen gang. Ze gaat lekker puzzelen, boekjes lezen, zachtjes zingen (wat ze nu ook doet) of vermaakt zich op een andere manier. Heerlijk. 

Lekker he, die peutertijd. Ik geniet er maar gewoon van. Het is een heerlijk schatje met een eigen willetje. En zo hoort het ook. 

Zolang ze maar wél doet wat ik zeg, op de momenten dat het echt móet! Bijvoorbeeld met het oversteken…

 

Advertisements

2 thoughts on “Tessa lacht, dus ze is wakker!

  1. hé suzanna! Leuk om je verhaal te lezen. Tandenpoetsen met Roelant is ook een ramp. Bij hem helpt het (soms) om hem eerst zelf te laten poetsen, en daarna samen te doen, dus echt samen de borstel vasthouden. Houdgreep doen we hier ook wel eens, ik probeer hem dan heel hard te laten lachen zodat zijn mond open gaat, ik poets dan zijn neus, oren, tenen etc. en als zijn mond goed opengaat zijn tanden….

  2. Hee, deze reactie had ik nog niet gelezen! Wat goed om te lezen dat het bij jullie hetzelfde is. Bij Tessa begint het al vóór het tandenpoetsen en als ze eenmaal boos is, helpt afleiden niet meer. Gelukkig gaat het soms ineens een stukje makkelijker! Maar ze is wel een stuk erger dan de andere meiden, en die vond ik al heel lastig met tandenpoetsen… maar het heeft wel geloond, want ze hebben nog nooit gaatjes gehad. Heel belangrijk toch?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s